Overige informatie

intelligentiedolfijnenVoeding

Ze volgen walvissen, zodat ze de leftovers die de walvissen achterlaten kunnen eten en zelf weinig hoeven te jagen.
Verder eten ze vissen (de grootte van de vissen is afhankelijk van de grootte van de dolfijn), garnalen en inktvissen. Dolfijnen zijn actieve dieren, maar ze maken liever lol dan dat ze gaan jagen. Als ze de kans hebben om zich er gemakkelijk van af te maken, grijpen ze die. Tandwalvissen hebben een overeenkomstig dieet. Hun verteringsstelsel is gemaakt voor snelle vertering.

Ademhalingsapparaat

Tandwalvissen en specifieker dolfijnen hebben geen reflexmatige prikkel om te ademen. Ze moeten hier dus bewust aan denken. Als ze hier niet op tijd aan denken, dan kunnen ze net als landzoogdieren stikken. Dolfijnen die verstrikt raken in netten hebben een kleine overlevingskans, omdat ze maar een beperkte tijd (ongeveer vijftien minuten) onder water kunnen blijven. Ze moeten bovenkomen om te ademen. Ze ademen door een spuitgat, wat men als neus zou kunnen beschouwen. In de evolutie is de neus die eerst op de snuit gelokaliseerd was mettertijd naar de bovenkant van de kop verplaatst. De klep van het spuitgat wordt wel reflexmatig gesloten en is zeer krachtig, wat geen overbodige luxe is gezien het feit dat een dolfijn water in zijn longen krijgt als het spuitgat niet meer werkt.