Hoe communiceren dolfijnen met elkaar?

Dolfijnen zijn hele interessante dieren. Wat ze echt uniek maakt, naast hun zeer hoge intelligentie, is de manier waarop ze communiceren.

Communicatie via te fluiten en met klikgeluiden


Kun jij het gefluit en de klikgeluiden in de bovenstaande video horen?
Door te fluiten en klikgeluiden te maken, kunnen dolfijnen met elkaar communiceren. Wat hier ook heel bijzonder aan is, is dat elke dolfijn zijn eigen ‘stem’ heeft. Zo weten de dieren binnen een school welke dolfijn het geluid maakt.

Lichaamstaal als vorm van communicatie

Dolfijnen maken veel gebruik van lichaamstaal om met elkaar te communiceren. Sowieso is het gedrag van dolfijnen erg interessant. Dit betekenen een aantal van die gedragingen:

Slaan met de staart


Als een dolfijn met zijn staart slaat, zoals in het filmpje hierboven, kan de dolfijn hier verschillende dingen mee bedoelen. Waarschijnlijk wordt het gebruikt om agressie te tonen, om andere dolfijnen voor gevaar te waarschuwen maar ook als spel. Dat zijn natuurlijk hele verschillende dingen. Gedragsonderzoekers hebben ontdekt dat de betekenis van het slaan met de staart afhangt van hoe vaak en hoe hard de dolfijn met zijn staart op het water slaat.

Tegen elkaar opbotsen

Soms botsen konijnen hard tegen elkaar op. Dat is vaak een teken van agressie, bijvoorbeeld omdat mannetjes met elkaar over een vrouwtje vechten tijdens de paartijd. Als twee dolfijnen zachtjes tegen elkaar botsen of tegen elkaar aanwrijven, kan dat juist een teken van vriendschap zijn.

Kop boven water

Soms hebben dolfijnen hun kop voor een langere tijd boven het wateroppervlakte. Soms zitten hun ogen nog net onder het wateroppervlakte. Hiermee houden ze hun omgeving goed in de gaten. In een school zal een dolfijn worden afgewisseld.

Waarom springt een dolfijn uit het water?

springende-dolfijn
Dolfijnen kunnen uit het water springen als speelgedrag, wat vooral veel gezien wordt bij kalven. Ook is het een manier om goed te kijken of er vijanden aankomen. Wist je dat ze het daarnaast ook gebruiken om energie te besparen? Het kost minder energie om te springen door de lucht, dan om constant door het water heen te zwemmen. Dat heeft te maken met de weerstand die het water geeft.

Dolfijnen en echolocatie

Misschien wist je wel dat vleermuizen gebruik maken van echolocatie om mogelijke prooien, zoals vliegjes, te lokaliseren. Dolfijnen maken van een systeem gebruik dat hierop lijkt. Ze kunnen objecten waarnemen door geluiden te maken met een hoge of juist lage frequentie. Vervolgens neemt de dolfijn waar hoe lang het duurt voordat de geluidsgolf terugkeert.