Dolfijnen communiceren met elkaar onder water door een soort klikgeluiden te maken. Hier vind je een leuk filmpje met dolfijnen geluiden:
Sonargeluiden van dolfijnen
Om vissen te vangen gebruiken dolfijnen sonargeluiden. Daarnaast kunnen ze hiermee ook gevaren zien en hiervoor vluchten. Geluiden bestaan eigenlijk uit golven, die ook terug kunnen kaatsen. Om andere dieren of objecten te kunnen zien maakt de dolfijn hier geluid van. Met de geluiden die weer terugkaatsen, weet de dolfijn of er iets bij hem is. De meloen van de dolfijn (de bobbel op het voorhoofd) maakt de geluiden. In de onderkaak van de dolfijn kan het dier de teruggekaatste geluiden weer ontvangen.
Dolfijnen in het dolfinarium
Dolfijnen zijn te vinden in vele dolfinaria. Toch kun je je afvragen of dat wel zo diervriendelijk is. Dolfijnen zijn namelijk hele intelligente dieren, in het dolfinarium vervelen ze zich behoorlijk. Er zijn zelfs verhalen, die goed onderbouwd zijn, die vertellen dat dolfijnen zelfmoord hebben gepleegd uit verveling. Ze zwommen expres naar de bodem en verdronken zo zichzelf. De geluiden van dolfijnen die je hierboven hoort zijn van wilde dolfijnen.
Dolfijnen onderwater
Dolfijnen zijn eigenlijk zoogdieren. Lang geleden begon een soort langzaamaan het water in te gaan. Daar zaten namelijk allerlei voordelen in. In de loop van de tijd is zo de dolfijn ontstaan. Het dier moet nog steeds bovenwater lucht halen. Ze eten, paren en bevallen onderwater, maar ademhalen kunnen ze niet onderwater.
Soorten dolfijnen
Er zijn allerlei soorten dolfijnen, de bekendste is de Tuimelaar. Deze soort zie je ook het meeste.
Intelligentie van dolfijnen
Dolfijnen zijn hele intelligente dieren. Ze hebben grote hersenen, dat komt doordat ze nooit in een echte diepe slaap komen. Ze blijven altijd in een remslaap.
De spiegeltest is een bekende intelligentietest. De dolfijn slaagde in deze test, het dier herkende zichzelf in de spiegel. Daarnaast zijn er dolfijnen in het wild die gebruik maken van gereedschap, zodat ze niet gewond raken.