Dolfinarium

Naar het dolfinarium: jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen in Nederland het dolfinarium. In Nederland kennen we dolfinarium Hardewijk, ‘het grootste zeegzoogdierenpark van Europa’. Niet alles is zo positief aan het dolfinarium, in dit bericht bespreken we het dolfinarium in Hardewijk en hoe de dolfijnen hier behandeld worden.

Dolfinaria in het buitenland

In het buitenland zijn er allerlei initiatieven geweest om dolfinaria te sluiten. In een groot aantal gevallen zijn deze acties succesvol geweest. Onder andere in Luxemburg, Finland, Hongarije en Engeland zijn dolfinaria gesloten of verboden. Niet zo gek eigenlijk: in Nederland geldt een verbod op wilde circusdieren. In het circus mogen leeuwen, olifanten en andere wilde dieren niet meer optreden. Dierentuinen zijn nog steeds toegestaan, dat is dan ook de reden dat het dolfinarium nog bestaat. Maar bestaat er eigenlijk wel een verschil tussen een dolfijnenshow en een circusact? Dat is de grote discussie.

Dolfinarium Hardewijk bij Rambam: dierenmishandeling?

In maart 2016 zond Rambam een aflevering uit over het dolfinarium met de naam ‘Misstanden in het dolfinarium’.  Je kunt de uitzending hier bekijken:

In deze uitzending wordt achterhaald hoe de dolfijnen buiten de shows behandeld worden. Het dolfinarium adverteert dat de dolfijnen 16 miljoen liter water tot hun beschikking hebben en kunnen jagen op vissen. Met een verborgen camera achterhalen de makers van Rambam echter dat de bassins waarin de dolfijnen zich bevinden na de dolfijnenshows, veel en veel kleiner zijn. Aan het begin van het programma bellen de programmamakers het dolfinarium op. De man die ze te woord staat zegt onder andere dat er geen gebruik wordt gemaakt van inseminatie bij het fokprogramma en dat de dolfijnen dag én nacht in het grote verblijf verblijven. Rambam onderzoekt dit in het dolfinarium zelf en komt tot hele andere conclusies.

Na de uitzending van Rambam ontstond er grote ophef op social media. Marianne Thieme van de Partij van de Dieren zegt in een Twitter bericht: „Wettelijk verbod wilde dieren circussen hoort ook te gelden voor Dolfinarium”.

Dolfinarium Hardewijk

Dolfinarium Hardewijk heeft op dit alles gereageerd. In een uitgebreid artikel verdedigen zichzelf tegenover de storm van agressie tegen het dolfijnenpark. Het dolfinarium is van mening dat ze wel een dierenpark zijn en géén circus. Volgens de website mist de conclusie ‘elke reële grond’. Ook het educatieve nut van een dolfinarium verdedigen zij, mensen zouden zich meer bewust worden over de de natuurlijke omgeving van de dieren en de bedreigingen.

Ook interessant:

Rambam en Dion Graus bij Pauw (VARA) aan tafel.

Tien redenen om niet naar het dolfinarium te gaan.