Intelligentie van Dolfijnen

Dolfijnen zijn zeer intelligente dieren, dat weten de meeste mensen wel. Maar weet je ook hoe slim ze zijn? En op welke plaats de dolfijn staat in de ranglijst van intelligente dieren? Alles over de intelligentie van de dolfijn vind je hier.

Dolfijnen hebben grote hersenen, vaak betekent dit dat de dieren intelligent zijn. Dat hoeft het echter niet te betekenen, dieren zonder de zogenaamde remslaap hebben vaak grotere hersenen. Toch zijn er allerlei onderzoeken geweest naar de intelligentie van de dolfijn.

Spiegeltest dolfijnen

De spiegeltest is waarschijnlijk de bekendste intelligentietest. Deze test is ook bij de dolfijn uitgevoerd. Met behulp van de spiegeltest wordt uitgezocht of de dolfijn een gevoel van zelfbewustzijn kent. Zelfbewustzijn is een belangrijk onderdeel van intelligentie. Deze proef werd in 2001 succesvol uitgevoerd. Naast de spiegeltest is ook bewezen dat dolfijnen het begrijpen als mensen iets aanwijzen.

Dolfijnen met gereedschap

Intelligentie wordt voor een deel bepaald door de levenswijze van de dolfijn. Dolfijnen in het dolfinarium kan men allerlei trucjes leren, maar als een dolfijn uit zichzelf al gereedschappen gebruikt, is dat een duidelijk teken van intelligentie. Sponzen worden door tuimelaars gebruikt als gereedschap. Als zelfbescherming hebben prooidieren voor de dolfijn vaak verwondende middelen. Om te voorkomen dat de dolfijn gewond raakt, gebruiken ze sponzen om hun snuit te beschermen.

Dolfijnen en namen

Uit onderzoek op de universiteit van St Andrews blijkt dat dolfijnen elkaar namen geven. Elke dolfijn heeft een eigen fluit waarmee hij of zij wordt geroepen.

Slimste dier nummer 2

In de meeste indelingen wordt aangehouden dat de dolfijn op plaats nummer twee komt na de mens en de chimpansee. Zo’n intelligentielijst is echter moeilijk samen te stellen. Er wordt rekening gehouden met allerlei factoren, maar toch blijkt het moeilijk. Een aantal wetenschappers gelooft dat de dolfijn na de mens zou moeten komen. Na het dolfijn komt vaak het varken.