Misschien vraag je je af of een dolfijn een zoogdier is. Het simpele antwoord is: ja, de dolfijn is een zoogdier. In dit artikel lees je meer over de evolutie van de dolfijn, want hoe komt een zoogdier in het water terecht? Naast dolfijnen zijn ook bruinvissen en walvissen zeezoogdieren.
Misschien vraag je jezelf af: waarom is een dolfijn een zoogdier? Een belangrijk kenmerk van zoogdieren is ze levendbarend zijn. Dit betekent dat ze niet eerst eieren leggen die dan uitkomen, de jongen komen direct uit de moeder. Net zoals bij ons mensen. De dolfijn heeft longen en haalt bovenwater adem, daaraan kan je ook zien dat het een diersoort was dat ooit op het land leefde. Toch zijn er vissen die ook longen hebben en levendbarend zijn.
De dolfijn stamt af van landdieren, waarschijnlijk een afstammeling van de evenhoevigen. Deze soorten hebben een even aantal hoeven. Vijftig miljoen jaar geleden gingen deze dieren het water in, dit had in die tijd een groot voordeel. Dolfijnen zijn zo geëvolueerd dat ze altijd slapen met maar één hersenhelft. Omdat dolfijnen longen hebben, moeten ze regelmatig naar boven komen om te ademen. De twee hersenhelften wisselen elkaar af, zodat beide hersenhelften kunnen rusten.
Naast het feit dat dolfijnen longen hebben en levendbarend zijn, zijn er ook andere redenen waarom dolfijnen zoogdieren zijn. Wanneer we kijken naar de botten van dolfijnen, die in de vinnen van de dolfijnen zitten, komen die overeen met de voorpoten van zoogdieren die op het land leven. Wanneer een dolfijn zwemt, zie je daarnaast dat de wervelkolom verticaal beweegt. Vissen bewegen hun wervelkolom horizontaal, daarom kan je wel zeggen dat de dolfijn geen vis is.
Als voorouders zijn er een aantal diersoorten aangewezen, zo zijn er wolfachtige met hoeven die de voorouders van de dolfijn lijken te zijn.