Orka doodt trainer

Orka’s zijn hele intelligente dieren. Toch worden ze nog steeds gehouden in dolfinaria. In bovenstaande video is de aanval van de orka op zijn trainer in SeaWorld te zien. De orka doodt de trainster.

De dood van de trainster vond plaats in 2010 in SeaWorld Orlando. Vlak voor de show zou het ongeluk gebeurd zijn. De vrouw zou zijn uitgegleden en in het water zijn gevallen. In het bassin van de orka’s werd ze gegrepen door een orka genaamd Tillikum. Tillikum trok de trainer onderwater, ze zou hierdoor verdronken zijn.slachtoffer een van de meest ervaren trainers van orka’s in het waterpretpark. Ze werkte al zestien jaar in SeaWorld.

Orka Tillikum

De aanval op de trainster was niet de eerste uiting van agressie van Tillikum. In 1991 zou de orka in Canada al een trainer verdronken hebben.
Dit ongeluk met een orka is niet de eerste keer. In 1999 is er in SeaWorld Orlando een naakt lichaam van een man gevonden. De man was een bezoeker, hij kwam om het leven door onderkoeling. In dit bassin zou Tillikum ook gezwommen hebben.

 

Het ongeluk heeft één belangrijk gevolg gehad: trainers mogen niet meer mee zwemmen met de orka’s. Na de aanval van Tilikum zijn er discussies geweest over de terugkeer naar zee. Dat is waarschijnlijk geen optie, daarvoor is het dier te afhankelijk. Daarnaast zou de kans op een infectie erg groot zijn.

Orka’s in gevangenschap

Orka’s en andere dolfijnensoorten zijn zeer intelligent. In gevangenschap komt agressie vaak voor. Ook heeft allerlei onderzoek uitgewezen dat dolfijnen depressief kunnen zijn. Er zijn zelfs enkele gevallen van zelfmoord bekend. Men kan zich dus afvragen of het de schuld van Tilikum was, of van SeaWorld Orlando. Het uitzetten van de orka’s die nu in gevangenschap leven, is waarschijnlijk geen mogelijkheid. Geen nieuwe orka’s en dolfijnen vangen en ook niet meer fokken met de dieren, is wel een optie.