Hoe gevaarlijk zijn orka’s?

Orka’s zijn de grootste dolfijnensoort ter wereld. Ze zijn berucht; zo vallen ze soms boten aan en zijn er helaas al meerdere dolfijnentrainers overleden na een aanval door een orka’.

Nieuwsgierigheid of agressie?


Je kunt je afvragen of deze aanvallen echt uit agressie ontstaan of dat het meer nieuwsgierigheid is. Zoals je ook in het filmpje kunt horen, denken wetenschappers dat orka’s erg nieuwsgierig zijn. Het zijn intelligente dieren, dat kan mogelijk verklaren waarom ze contact zoeken met mensen. Daarnaast blijven orka’s gewoon echte jagers, ze jagen ook op andere dolfijnensoorten en zeehonden. In vergelijking met deze diersoorten is een mens natuurlijk niets. Dus ja, orka’s zijn in principe gevaarlijk voor mensen.

Trainers van dolfinaria aangevallen

Misschien ben je weleens naar een dolfinarium geweest met orka’s of heb je een film over een dolfinarium met orka’s gezien. Het lijkt hierbij alsof de trainers heel goed contact hebben met de orka. De trainer kan de orka aaien, uit zijn hand voeren en soms zelfs achterop zitten.

Helaas is het in het verleden wel vaker gebeurd dat trainers zijn aangevallen en soms zelfs gedood door orka’s. Er is hier zelfs een documentaire over gemaakt, genaamd Blackfish. In deze documentaire wordt ook ingegaan op de oorzaken van deze aanvallen. Het is niet zo dat orka’s van nature erg agressief zijn. Doordat ze onder slechte omstandigheden worden gehouden in dolfinaria en op een verkeerde manier worden behandeld, kan een orka agressief worden. Orka’s zijn, net als alle dolfijnensoorten, erg intelligente diersoorten die veel ruimte nodig hebben. Daarom zijn dolfinaria in bijna alle gevallen erg dieronvriendelijk.