Orka

Je vraagt je misschien wel af: waarom bestaat er een pagina over orka’s op een website met informatie over dolfijnen? De orka behoort tot de familie van dolfijnen. Ze zijn zelfs de grootste dolfijnensoort die er bestaat.

Algemene informatie

Deze pagina is verdeeld in twee onderdelen: algemene informatie en overige informatie. Je leest nu algemene informatie over de orka in het wild.

Uiterlijk

Orka’s zijn zwart van boven en wit van onder. Ze hebben altijd een witte vlek boven de ogen. Dit zijn de basiskenmerken, ieder individu heeft een eigen patroon. De rugvin van elk afzonderlijk dier is afwijkend. De orka wordt ook wel de zwaardwalvis genoemd. De rugvin kan namelijk tot wel 2 meter hoog zijn. Het dier is tussen de 6,7 en 9,75 meter lang.

Orka’s komen, net zoals veel dolfijnensoorten, voor in bijna alle zeeën. Ze komen vaker voor bij de kust.

Je hebt meerdere types. De types verschillen van uiterlijk en zijn te onderscheiden met behulp van het verschil in patroon:

typeorka's

Klik op de afbeelding om de grote versie en naamsvermelding te bekijken.

Rond Engeland zijn twee types gevonden. Het ene type heeft gavere tanden. Bovendien zijn de mannetjes een stuk langer. De types zijn waarschijnlijk ontstaan doordat ze een ander leefgebied hebben, met een ander dieet tot gevolg. Bepaalde soorten vis zorgen voor minder gave tanden. Omdat de types zo verschillend zijn, kan geconcludeerd worden dat de twee types los van elkaar, in andere populaties, leven. Dit kan soortvorming door isolatie tot gevolg hebben. Daarnaast is ook het DNA van beide types onderzocht, twee populaties zouden al 700.000 jaar lang uit elkaar groeien.

Gedrag

Orka’s leven in troepen, zo’n troep bestaat uit 2 tot 90 dieren. Heel soms zijn er dieren die alleen leven. Deze solitaire individuen zijn altijd mannetjes. Binnen een troep bestaat een bijzonder verschijnsel bestaat hier: het oudste vrouwtje heeft namelijk de leiding van de groep. Orka’s en tuimelaars kunnen met elkaar communiceren, daarom komt het weleens voor dat deze dieren samen gevonden worden.

Leeftijd

Mannetjesorka’s leven aanzienlijk korter dan vrouwtjesorka’s. Een mannetje leeft ongeveer 30 jaar, een vrouwtje 50 jaar. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: vrouwtjes kunnen ouder worden dan 80 jaar. Net zoals bij de mens is ze niet haar hele leven zwanger. Ze komen ook in de menopauze terecht na 30 tot 50 jaar.

Voeding

Verschillende types hebben een ander dieet. Het ene type eet bijvoorbeeld voornamelijk zeezoogdieren, terwijl het andere type veel vis eet. Toch eten de meeste orka’s behoorlijk gevarieerd. Orka’s zijn echte carnivoren, ze eten vis, vogels, inktvissen en zeezoogdieren.

De orka heeft geen andere bedreiging dan de mens en staat daarom helemaal bovenaan de voedselketen.

Baby orka’s

De baby

De meeste orka’s worden tussen oktober en maart geboren. De bevalling vindt in het water plaats. Een baby orka wordt ook wel een kalf genoemd. Een pasgeboren dier weegt tussen de 260 en 350 kilo. Dit is erg veel voor een baby. De meeste baby orka’s blijven 1 jaar bij hun moeder. Sommige moeders zorgen wel 2 jaar voor hun baby. Het kalf drinkt moedermelk. Hier zit veel vet in. Dit is belangrijk voor de baby. Zo blijft deze lekker warm in het koude water. Wil je weten hoe een baby orka drinkt? De moeder zwemt vlak onder het wateroppervlakte. Zo kan de baby goed bij de speen. Het drinken duurt maar 5 tot 10 seconden. De baby doet dit een paar keer per uur.

De baby orka wordt groter

Baby orka’s groeien snel. Een volwassen exemplaar kan wel tot 9000 kilo wegen. Wanneer het kalf een jaar oud is, weegt hij ongeveer 2500 kilo. Het kalf is niet alleen groter, ook durft hij meer. Zo blijft hij niet meer dicht bij zijn moeder. Soms zwemt hij een andere kant op. De moeder leert haar baby hoe hij moet jagen. Zo kan hij later goed voor zichzelf zorgen. Er komt natuurlijk een tijd dat de baby opgroeit en zelfstandig wordt. Hij heeft de verzorging van zijn moeder niet langer nodig. Het dier is nu tussen de 1 en 2 jaar oud. Hij weet hoe hij zijn eigen voedsel kan vinden. Ook kan hij communiceren met andere orka’s. Op dit moment gaat de orka zijn eigen leven leiden.




Zelf jongen krijgen

Het is voor een baby niet makkelijk om groot te worden. Er liggen veel gevaren op de loer. De helft van alle baby orka’s wordt niet ouder dan 1 jaar. De vrouwtjes zijn met ongeveer 15 jaar geslachtsrijp. Mannetjes doen hier wat langer over. Zij zijn tussen de 15 en 21 jaar geslachtsrijp. Op dat moment kunnen ze zich voortplanten. De zwangerschap duurt ongeveer 17 maanden.

Overige informatie over orka’s

Bij de overige informatie lees je onder andere over nieuwsgebeurtenissen en informatie voor je spreekbeurt.

Orka gevaarlijk?

Je vraagt je misschien af of de orka gevaarlijk is voor de mens. De dieren eten grote dieren, zoals bepaalde walvissoorten, haaien en zeeleeuwen. Toch zijn ze, zo ver bekend, niet gevaarlijk voor de mens. Nog nooit eerder is een mens aangevallen door een dier dat in het wild leefde.

Orka Morgan

Ook in Nederland hebben we een orka gehad, genaamd Morgan. Morgan werd gered uit de Waddenzee en is toen opgevangen in Dolfinarium Hardewijk. Omdat Morgan doof is, zou ze niet uitgezet kunnen worden in de zee. Tegen een permanent leven in gevangenschap, zijn vele protesten geweest. Morgan zou miljoenen waard zijn. Ze is bestudeerd door een groep wetenschappers. De wetenschappers waren van mening dat het niet verstandig is om haar terug te zetten in het wild. De Okra Coalitie was het hier niet mee eens. Deze groep wilde de Morgan langzaam laten wennen aan grotere bassins en na verloop van tijd. Ze hebben een advocaat in dienst genomen. Voordat het zover kwam, is Morgan in 2011 verhuisd naar Tenerife.

Orka films

Er zijn een groot aantal goede films en documentaires gemaakt. Hier een aantal films die zeker de moeite waard zijn:

Meer goede orca films en documentaires.

Orka in gevangenschap

Helaas worden er nog steeds orka’s in gevangenschap gehouden. Dit zou moeten stoppen. Het houden van orka’s in gevangenschap is zeer onverantwoordelijk, in het wild leven de dieren in grote groepen. In de, vaak te kleine, aquaria is jagen of ander natuurlijk gedrag niet mogelijk. Omdat sommige orka’s solitair gehouden worden, worden de dieren ernstig gefrustreerd. Agressie kan hiervan het gevolg zijn.

Orka doodt trainer

Helaas worden orka’s in gevangenschap sneller agressief. Het zijn zeer intelligente dieren, die zich snel zullen vervelen.
Deze dieren horen niet in gevangenschap, als dat toch gebeurd, kunnen er heftige ongevallen plaatsvinden. De onderstaande video is daar het levende bewijs van. Hier werd de orkatrainer in Seaworld aangevallen. Dawn Bracheau werd gedood.

In de documentaire ‘Blackfish’ wordt er ingegaan op het ongeluk. Deze documentaire moet je zeker een keer gezien hebben.