Een verbod op dolfinaria en zwemmen met dolfijnen in Frankrijk

In Frankrijk heeft de minister van milieu een nieuwe wet ondertekend. Daarmee werd het houden van dolfijnen in gevangenschap en ook het fokken van dolfijnen verboden. Naast dolfijnen mogen ook walvisachtigen en bruinvissen niet meer gehouden of gefokt worden. Pas werd bekend dat dolfijnen worden gedrogeerd in dolfinaria, dat was de aanleiding voor het opstellen van de nieuwe wet.

Geen contact meer met dolfijnen

Voorheen was het zwemmen met dolfijnen in Frankrijk nog toegestaan. Met deze wet wordt ook dit verboden. Er mag niet langer meer direct contact zijn tussen bezoekers en dolfijnen. Dit geldt ook voor de tuimelaars en orka’s die nu nog in gevangenschap leven.
Vrijlaten

Tuimelaars en orka’s die al in gevangenschap zijn hoeven niet vrijgelaten te worden. Wel moeten de bassins vergroot worden.

De parken waar dolfijnen, walvisachtigen en bruinvissen leven, hebben zes maanden de tijd om aan de nieuwe wet te voldoen. Binnen drie jaar moeten ook de bassins groter gemaakt zijn.

Verbod in Nederland?

Ook in Nederland is er veel kritiek op dolfinaria. Circussen met wilde dieren zijn in Nederland namelijk verboden en dolfinaria niet. Dat hoort volgens dierenrechtenorganisaties niet. Zo riep O’Barry, de man die de dolfijn Flipper trainde, eerder al op om te gaan protesteren bij het dolfinarium in Hardewijk. Tientallen mensen verzamelden zich om te protesteren tegen de dolfijnenshows die hier worden gehouden. Er wordt gekeken naar een mogelijke oplossing voor de dolfijnen. Een aantal van hen zou bijvoorbeeld verplaats kunnen worden naar een beschermd leefgebied. Vanuit daar kunnen de dolfijnen bestudeert worden en als het goed is daarna vrijgelaten worden.