Spreekbeurt / Werkstuk

Algemeen

Twijfel je of je een werkstuk of je je spreekbeurt of werkstuk over dolfijnen wilt doen? Je kan hier lezen of je het onderwerp leuk vindt.

Dolfijnen zijn geweldig beesten, en ze lijken veel op mensen, ze zoeken dan soms ook contact met ons. Dan zwemmen ze bijvoorbeeld mee met een boot. Soms wordt er gedacht dat dolfijnen een makkelijk onderwerp is, maar dat is het zeker niet. Je kan zelf kiezen hoe moeilijk en uitgebreid je het maakt, er zijn bijvoorbeeld wel 62 verschillende dolfijnensoorten bekend, daar kan je een hele boel over schrijven!

Kijk vooral is rond op de website!

Hoe maak je een spreekbeurt?

Als je een spreekbeurt maakt, moet je wel weten hoe je dat precies moet doen. Wij helpen je om een presentatie te maken en leggen je uit hoe je het beste kan presentereren!

1. Kies een onderwerp (Dolfijnen)

2. Bedenk waarom je het onderwerp hebt gekozen, en schrijf dit op bij de inleiding

3. Maak een indeling van je presentatie. Als je een computer hebt tijdens de presentatie, kan je gebruik maken van PowerPoint of Prezi. Je kan als hoofdstukken kiezen (1) Voorblad (2) Inhoud (3) Inleiding (4) Algemeen (5) Soorten (6) Voortplanting (7) Gedrag (8) Dolfinarium

3. Ga op zoek naar informatie bij betrouwbare websites, deze website kan je gebruiken, maar gebruik ook bijvoorbeeld boekjes.

4. Schrijf op wat je wilt vertellen. Schrijf niet te veel en te moeilijke dingen op, dan wordt het niet leuk om naar te luisteren. Gebruik je eigen woorden!

5. Maak je presentatie in PowerPoint of Prezi. Schrijf steeds alleen steekwoorden op. Die woorden zijn als steun, zodat je de tekst niet vergeet. Gebruik geen spiekbriefje, je presentatie is je spiekbrief!

6. Maak je presentatie mooi, door plaatjes toe te voegen en de lettertypes naar je eigen smaak aan te passen!

Zoek je een goed voorbeeld van een PowerPoint presentatie? Wij hebben een presentatie gemaakt, die kan je online bekijken en als je hem wilt bewerken downloaden:

Klik hier om te bekijken/downloaden!

 

dolfijnenspreekbeurtpowerpoint-300x169

Ook hebben we een Prezi gemaakt, die je gewoon mag gebruiken!
Wil je de Prezi overnemen en bekijken? Klik dan hier.

dolfijnenpresentatieprezi

Hoe maak je een werkstuk?

Voordat je een werkstuk maakt, is het handig om te weten hoe je het moet aanpakken, daar zullen we je mee helpen!

1. Als eerste kies je natuurlijk je onderwerp, we gaan ervan uit dat je als onderwerp dolfijnen hebt gekozen.

2. Maak een indeling van je hoofdstukken. Je kan bijvoorbeeld als indeling voor een werkstuk als dolfijnen gebruik maken van 1

2. Daarna schrijf je een inleiding, het beste kan je dat meteen op de computer doen, zo hoef je het niet later over te typen.

3. Verzamel informatie. Als basis kan je heel goed deze website gebruiken, maar gebruik ook bijvoorbeeld boekjes en andere websites.

4.Schrijf je hoofdstukken

5. Controleer het en laat het controleren!

6. Doe de opmaak van je verslag en voeg plaatjes en dergelijken toe.

7. Lever je werkstuk in!




Geschiedenis

Dolfijnen zijn erg bijzonder. Dat is niet alleen te zien aan hun gedrag, maar ook aan hoe ze zich hebben ontwikkeld. Vroeger waren dolfijnen namelijk landdieren, die dus op het land leefden. Hoogst waarschijnlijk zijn ze steeds meer in het water gaan leven, waardoor ze zich in lange tijd daaraan aanpasten. Je kan zien dat dolfijnen vroeger landdieren waren aan hun bekken, een stukje bot aan het einde van hun staart.

Dat is ook een reden waarom dolfijnen zoogdieren zijn. Als landdier kregen ze ook al kinderen zonder eieren te leggen, en dat is niet aangepast in het water. Het had namelijk geen voordeel voor de dolfijnen om onderwater eieren te leggen.

Dat de dolfijn vroeger een landdier was, geeft ook een verklaring waarom ze boven het water ademhaalt. Dolfijnen ademen namelijk met een blaasgat!

Soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten dolfijnen. Veel soorten lijken ook op elkaar, maar veel ook niet.

De bekendste soorten dolfijnen die je waarschijnlijk wel kent, zijn:

  • De orka
  • De tuimelaar
  • De gewone dolfijn

Hieronder per soort wat informatie:

De orka

orcaorkashowspringend
Springende Orka

De orka is de allergrootste soort dolfijn en is gekenmerkt door zijn zwart, witte patroon. Wat heel bijzonder is aan dat patroon is dat het patroon van elke orka uniek is. Zo kunnen mensen orka’s makkelijk van elkaar onderscheiden. De orka wordt gezien als een intelligente dolfijnensoort, die op heel veel plekken voorkomt. Zowel in koude wateren als in warmere. Ze leren gemakkelijk trucjes en zijn dan ook erg geliefd bij dolfinaria.

De orka wordt ook wel als gevaarlijk gezien. Er zijn al veel films over ‘the killing whale’.

De tuimelaar

tuimelaardolfijn
Zwemmende Tuimelaar

Hierboven zie je de tuimelaar. De tuimelaar ken je vast wel en heb je misschien zelfs wel is in de zee zien zwemmen! De tuimelaar wordt meestal zo rond de 2 1/2 meter. Ze leven in groepen van rond de 10 dolfijnen en komen zowel in Nederland in het wild als in dolfinariums voor.

De ‘gewone’ dolfijn

normaledolfijn
Normale Dolfijn

De gewone dolfijn leeft in grotere groepen dan de tuimelaar. De groepen kunnen uit wel 500 dolfijnen bestaan! Zoals je op de foto ziet, hebben ze op de buik vaak een andere kleur. Deze dolfijn komt wel voor in Nederland, maar er zijn er veel minder dan de Tuimelaar.

 

Voedsel

Dolfijnen zijn intelligente dieren, en dat is ook terug te zien in de manier waarop ze voedsel verzamelen. Ze volgen soms namelijk walvissen en eten dan resten op. Wel zo slim, zo hoeven ze zelf niet te jagen! Eten doen ze vaak alleen ‘s ochtends en in de late middag. Als ze gaan jagen, worden er kleinere aparte groepjes gevormd die zich verspreiden over een groot gebied, zodat ze op meer vissen kunnen jagen. Terwijl ze jagen, houden ze wel contact met elkaar door hele hoge geluiden te maken!

jagendedolfijnen
Groep jagende dolfijnen

Wanneer zo’n groep een school vissen heeft gevonden, zorgen ze er vooral voor dat de vissen niet ontsnappen. Eerst gaan de dominantste dolfijnen eten van de vissen, de andere dolfijnen zorgen er dan voor dat de vissen niet ontsnappen.

Communicatie

Dolfijnen zijn erg sociaal, dat wil zeggen dat ze samen in groepen leven. Die groepen bestaan meestal zo rond de tien dolfijnen, maar het kunnen er ook tientallen zijn. Maar, het kan ook zijn dat een groep van dolfijnen voor een tijd wat groter is. Dan kunnen ze uit wel duizend dolfijnen bestaan!

Hoe communiceren dolfijnen nou met elkaar? Dolfijnen maken allerlei geluiden, vaak zijn dit klikken of een soort gefluit, maar het kan ook iets anders zijn.
Hieronder een filmpje met de geluiden die dolfijnen onderwater maken:

 

Tip! Het kan leuk zijn om dit te laten horen tijdens je spreekbeurt!

Dat dolfijnen zo sociaal zijn, kan je ook zien aan hoe ze zieke of gewonde dolfijnen helpen. Als een dolfijn bijvoorbeeld niet meer zelfstandig kan ademhalen, helpen ze hem of haar omhoog.

Omdat de dolfijn zo ontzettend sociaal en intelligent is, vinden ze contact met andere dieren en mensen vaak prettig. Dolfijnen kunnen bijvoorbeeld met boten mee zwemmen of zelfs met mensen!

Soms maken dolfijnen ook gebruik van gereedschappen, net zoals wij mensen doen. Dit leren ze dan ook aan hun kinderen.